lauantai 17. toukokuuta 2014

päivä au pairina

Kun aikoinaan vasta haaveilin au pairiksi lähtemisestä, googlailin kaikki mahdolliset blogit läpi ja luin kiinnostuneena kaikki mahdolliset postaukset. Mielestäni kaikkein mielenkiintoisinta oli kuulla au pairien arjesta - millaista se on, mitä kaikkea siihen kuuluu. Niinpä ajattelin, että postaus mun suurpiirteisestä arkipäivästä voisi olla kiva, kaikki kun kovasti kyselevät, että millaista on ja mitä teen.

Jokainen päivä vaihtelee totta kai hieman, ja jokaisella au pairilla on ihan omanlainen päivärytminsä, mutta tältä mun arkiset päiväni suunnilleen näyttävät. Torstai, toukokuun viidestoista, olkaa hyvä.


6:40 Herätyskello soi aamulla kaksikymmentä minuuttia vaille seitsemän, kuten joka arkiaamu. Tänään olen kuitenkin herännyt jo muutamaa minuuttia aikaisemmin yksivuotiaan itkuun. Vedän ensimmäiset käteen osuneet vaatteet päälle ja lähden pukemaan tyttöjä. Vauva tervehtii aurinkoisella hymyllä ja naurulla, kolmivuotiaan kanssa on tänään hieman vaikeampaa. Kiukkuaamu taas vaihteeksi.

Saavutaan yksivuotiaan kanssa alakertaan. Lämmitän maidon, katan pöydän ja päästän koiran pihalle. Hoidetaan tämä hostäidin kanssa niin, että kumpi vain on ensimmäisenä alakerrassa, hoitaa homman. Jos nuorempi lapsi on hereillä samaan aikaan kuin siskonsa, niin hostäiti ehtii yleensä alakertaan ensin.


7.20 Murokulhot lentelevät. Yksivuotias ei halua istua omassa tuolissaan vaan sylissä.

Aamupalan jälkeen leikitään ja katsotaan lastenohjelmia, kunnes kello näyttää 8.05 ja on aika lähteä päiväkotiin. Kengät jalkaan, takit päälle ja lapset rattaisiin. Koira tulee mukaan, ja saa samalla liikuntaa, kun sille matkan varrella heitellään palloja.

Olen kotona puoli yhdeksän, (10 minuuttia) tavallista aikaisemmin. Käyn suihkussa, vaihdan vaatteet ja järjestelen tyttöjen huoneet sekä omani aamutouhujen jäljiltä. Kovin paljon tekemistä yläkerrassa ei ole, sillä kaikki leikkiminen tapahtuu oikeastaan alakerrassa. Vedän shortsit jalkaan ensimmäistä kertaa tänä keväänä!


9:01 Syön aamupalaa ja katson telkkaria. Mysli on loppu, joten syön kaapista löytynyttä muromysliä. Moni asia alkaa olla lopussa, mutta onneksi ruokaostokset saapuvat tänään. Aamuohjelmani toimii Paavo Pesusieni.

Aamupalan jälkeen järjestelen vuorostaan alakerran, toisin sanoen siis olohuoneen ja keittiön. Laitan lelut paikoilleen, tyhjennän tiskikoneen ja tiskaan, siistin keittiön.

10:22 Ulkona on niin upea ilma, että sen sijaan, että istuisin sisällä koneella, nappaan IPadin kainaloon ja istahdan pihalle auringonpaisteeseen. Luen blogit, selaan Facebookia, surffailen Pinterestissä, mitä näitä nyt on. Yritän kirjoittaa blogipostausta.



11:57 Keittiö on täynnä kauppakasseja; ostokset ovat saapuneet. Me tilataan kerran viikossa isommat ostokset tulemaan kotiovelle, täällä pikkukylässä kun ei ole suuria marketteja. Jääkaappia käydään toki täydentämässä aina tarpeen mukaan paikallisessa pikkukaupassa, mutta isommat ostokset tulevat kerran viikossa kotiinkuljetuksena viereisestä kaupungista.

12:10 Saan äkillisen tarmonpuuskan ja raahaan pääsykoekirjan ulos auringonpaisteeseen. 


13:39 Sysään pääsykoekirjan syrjään, syön lounasta (tänään risottoa ja jälkiruoaksi jugurttia pakastevadelmilla) ja jatkan sen jälkeen bloggailua. Haluan saada uuden postauksen julkaistua tänään.

15:45 Julkaisen postauksen, suljen koneen ja alan miettiä illan ruokailuja. Hostäiti on kokannut useamman kerran tällä viikolla, joten nyt on mun vuoro. Päätän tehdä jotain simppeliä, jauhelihapihvejä. Laitan musiikin soimaan ja alan tehdä pihvitaikinaa.

16:13 Laitan paistamista vaille valmiin taikinan jääkaappiin ja lähden hakemaan tyttöjä päiväkodista. Koira tulee tietysti taas mukaan.


16:45 Saavutaan kotiin. Puran tavarat rattaista ja lämmitän tytöille maitoa. Syödään välipalakeksejä ja avataan suurta jännitystä sekä innostusta aiheuttanut syntymäpäiväkutsu: se on kolmivuotiaan parhaalta päiväkotikaverilta. Välipalan jälkeen mennään pihalle leikkimään, kun kerta on hieno ilma.

17:10 Hostäiti saapuu kotiin. Jatketaan leikkejä pihalla ja myöhemmin katsotaan lastenohjelmia kunnes on aika kavuta yläkertaan ja aloittaa iltapuuhat.

18:15 Iltapesun aika! Tänään on mun vuoro auttaa kolmivuotiaalle yöpuku päälle (vuorotellaan hostäidin kanssa tyttöjen välillä joka ilta). Ilta sujuu onneksi paremmin kuin aamu, saan paljon haleja. Kun yöpuvut ovat päällä, jutellaan hostisän kanssa Skypessä ja luetaan iltasadut. 

18:54 Alan paistaa jauhelihapihvejä. 

19:35 Ruoka on valmista. Istahdetaan telkkarin ääreen syömään ja yritetään etsiä jotain katsottavaa. Tiistaina saatiin päätökseen BBC:n kolmiosainen rikos-draamasarja Prey, joten tänään on vuorossa ihan vaan Potteria.


20:53 Toivotan hyvät yöt ja lähden yläkertaan. Vaihdan yöpuvun, harjaan hampaat ja asetan puhelimen kellon soimaan normaaliin aikaan, kaksikymmentä vaille seitsemän. Selaan nettiä hetken tabletilla ja lueskelen.

22:17 Yleensä yritän olla nukkumassa ennen kymmentä, mutta tänään se ei onnistu. Kahdelta eri taholta tulee muistutusta siitä, miten huomenna saadaan yo-kokeiden tulokset. Ehdin sen jo iltatohinoissa unohtaa! En millään malttaisi odottaa aamuun, mutta onnistuin kuitenkin lopulta nukahtamaan (, toivottavasti ennen yhtätoista).


Jokseenkin tälläisia mun arkipäivät siis on. Ei mitenkään superjännittäviä, mutta ihan mukavia. Tylsää en voi sanoa että tulisi, mutta omaa aikaa on kuitenkin sopivasti päivisin, vastapainona sille, että vietän melko tiiviisti muuten aikaa perheen kanssa. Mitä tykkäsitte: oliko kiva vai ihan tylsä postaus? :-D

10 kommenttia

  1. Tosi kiva postaus! Just jotain tällasta vähän kaipailinkin :)

    VastaaPoista
  2. Tosi mielenkiintoinen postaus! Vaikka en ookaan koskaan ees harkinnu lähteväni au pairiks, nii oli mielenkiintosta lukea ihan siitä arkisesta puolesta :)

    VastaaPoista
  3. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Mietin vaan, onko siulla ikinä iltoja vapaana - pääsetkö koskaan ulos tuulettumaan yksin pidemmäksi aikaa kuin päivällä hetkeksi?:) vai kaipaatko sellaista edes?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, mun illan vapaa-aika alkaa aina siinä seitsemän jälkeen kun on laitettu lapset nukkumaan. Kukaan ei mua pakota jäämään kotiin tai esim. laittamaan ruokaa, ja periaatteessa voisin mennä ulos vaikka joka ilta, mutta musta on kiva olla ihan vaan kotona, kokkailla ja kattoa telkkaria hostäidin kanssa. Lisäksi täällä kylässä ei oo hirveen eksoottisia illanviettovaihtoehtoja... :D

      Päivisin mulla on kuitenkin n. seitsemän tuntia omaa aikaa, joista yhteensä ehkä kaksi tai kolme menee muuhun kuin varsinaiseen vapaa-aikaan. Jotkut au parit vapautuvat heti viideltä kun hostvanhemmmat pääsevät töistä, mutta mulla työaika painottuu enemmän nimenomaan aamuihin ja iltoihin.

      Päivisin käyn kyllä kerran parissa viikossa vähän muuallakin, otan bussin vähän isompaan kaupunkiin, ja viikonloppuisin oon vapaa tekemään mitä ikinä haluan. Tulee vaan silloinkin vietettyä aikaa perheen kanssa, kun nuo kovasti on menossa muutenkin. Jos joka viikonloppu oltais vaan kotona, niin aika äkkiä lähtisin varmaan omille seikkailuille. :D

      Toivottavasti tällä kilometriviestillä vastasin vähän kysymykseesi! :)

      Poista
    2. Itte on tullut kans monia au pair blogeja luettua ja oli mukava kun teit konkreettisesti jostain päivästä etkä vain yleistystä au pair päivästä yleensä, vaikka mukavaa luettavaa nekin ovat :D Hyvä postaus oli siis!! :)
      Mua kiinnostaa myös itse lähteä au pairiksi vuoden päästä niin mulla olis muutama kysymys sulle: Kuinka paljon ennemmin aloit etsiä perhettä? Mitä kautta löysit sen? Oliko sulla paljon lastenhoitokokemusta etukäteen? Onko au pairin palkka sun mielestä sellanen että sillä tulee sielä toimeen vai pitääkö olla paljon rahaa säästös etukäteen? Onko ollut helppo löytää kavereita? :D

      Poista
    3. Kiitos :)

      Mä aloin etsiä perhettä jo turhankin aikaisin, viisi kuukautta ennen lähtöä... Kyllä se aikaisessa oleminen sitten näkyikin, en nimittäin millään meinannut ensin löytää perhettä, kun kaikki halusivat au pairin aloittavan jo tammikuussa. Pari kolme kuukautta ennen lähtöä on varmaan ihan hyvä aloittaa.

      Itse löysin perheeni AuPair World -sivustolta, joka oli mielestäni tosi hyvä ja olen kuullut siitä paljon hyvää - suosittelen siis. :) Arvelisin, että suurin osa suomalaisista Eurooppaan hakevista au paireista käyttää kyseistä sivustoa.

      Mulla oli etukäteislastenhoitokokemusta jonkin verran: kahden kuukauden verran (1 kk vuonna 2012 ja toinen vuonna 2013) kesätyöntekoa päiväkodissa. Lisäksi mitä nyt on tullut oltua sukulaislasten kanssa ym, mutta en sitä varsinaiseksi lastenhoitokokemukseksi laskisi.

      Mun mielestä palkka riittää ihan hyvin: varsinkin, kun en ole vielä hirveästi reissaillut yksin. Riippuu varmaan siitä, miten paljon käy ulkona, reissailee ja shoppailee, mutta mulla palkka on riittänyt hyvin ja on toistaiseksi jäänyt rahaa ns. säästöönkin. Säästöjä on varmasti hyvä olla edes jonkin verran, ihan vaikka vaan varmuuden vuoksi. :)

      Oman ikäisiä kavereita en oo vielä oikein loytänyt, johtuen siitä, että tää paikka missä oon on tosi pieni. On täällä (ihme kyllä) yksi toinenkin au pair, mutta jotenkin sen kanssa oleminen jo vähän jäänyt... :D Kavereita löytyy varmasti kunhan vaan on itse aktiivinen ja menis paikkoihin, joissa uusia ihmisiä voi tavata. Pitäis ehkä itekin tässä asiassa vähän petrata. :D

      Kysy ihmeessä lisää jos jäi jokin asia kaihertamaan! :)

      Poista
    4. Okei ja kiitos vastauksista!! :) Sitä AuPair Worldia oon ittekkin vähän ajatellut, kun tuntuu, että monet sitä kautta perheensä löytää :D Sellainen kysymys tuli vielä mieleen, että saatko kyllä aikasi päivisin kulumaan, vaikka asutkin pienemmällä paikkakunnalla?

      Poista
    5. Saan joo ihan hyvin, ja jos kylä alkaa ahdistaa (paikkakunta kuulostaa liian suurelta määritelmältä tälle paikalle... :D), niin voin aina hypätä bussiin ja lähteä edes vähän isompaan kaupunkiin.

      Poista

piristä päivääni kommentilla! ♥ ✉