maanantai 27. heinäkuuta 2015

jane austenin jalanjäljillä bathissa

Ajattelin nyt vihdoin julkaista luonnoksissa melko pitkään keskeneräisenä pyörineen postauksen maaliskuun alussa tehdystä reissusta yhteen lempikaupungeistani - Bathiin. Bath on yksi reissulistallani ihan alusta alkaen olleista kaupungeista, ja kun marraskuisen muuton jälkeen sinne matkustaminen helpottui roimasti, tartuin kaverini kanssa tuumasta toimeen ja tehtiin kaupunkiin päiväreissu.

Eikä Bath pettänyt odotuksia - päinvastoin. Aivan lumoavan kaunis kaupunki! Oltiin ihastuksissamme aina rautatieasemalta poistumisen jälkeen. Niin kaunista, joka puolella.


Oltiin tällekin reissulle totta kai suunniteltu muutava nähtävyys, joissa haluttiin käydä. Ensimmäinen etappi oli Roman Baths eli kaupungin roomalaisaikainen kylpylä. Kylpylän "sydämessä" olevan kuuman lähteen ympärille tosiaan rakennettiin kylpylä jo roomalaisten aikaan - kenties jopa aiemminkin. Enää paikka ei tokikaan palvele kylpylänä, vaan on täysin muutettu turistikohteeksi. Ihan mielenkiintoinen paikka, mutta 12 punnan sisäänpääsymaksu ei minusta ihan vastannut sitä, mitä olin odottanut.

Veteen ei kylpylävierailulla saanut koskea, mutta sitä oli myöhemmin mahdollisuus maistaa! Aikoinaanhan kylpylään tultiin parantamaan jos jonkinmoista vaivaa sen mineraalipitoisuuden vuoksi. Melko mielenkiintoinen makuelämys, täytyy sanoa... :D


Kylpylältä matka jatkui kaupungin keskustassa pyörien ja jokaista rakennusta ihastellen. Käytiin myös lounaalla Alice in Wonderland -teemaisessa kahvilassa, joka oli sisustettu söpösti eriparisilla pyödillä, tuoleilla, kelloilla sekä astiastolla.

Lounaan jälkeen vaeltelu jatkui, ja löysimme sattumalta kaksi Bathin varmasti kuuluisinta katua - The Circuksen sekä Royal Cresentin.


Ilma oli helmi-maaliskuun vaihteessa poikkeuksellisen lämmin, kevätauringon säteet lämmittivät ja tuli niin kuuma, ettei takkiakaan oikeastaan tarvinnut! Kevät oli Briteissä muutenkin tuohon aikaan jo aika pitkällä, ja esimerkiksi narsissit ja krookukset kukkivat täyttä häkää. Liityttiin siis brittien joukkoon The Royal Cresentin viereiseen puistoon ja nautiskeltiin jonkin aikaa auringosta.


Bathissa on asunut monia kuuluisia ihmisiä. Kirjailija Jane Austen oli yksi näistä - hän asui kaupungissa perheensä kanssa vuosina 1801 - 1805. Myös kaksi Austenin kirjoista, Northanger Abbey sekä Viisasteleva sydän sijoittuvat molemmat Bathiin. Bathista onkin löydettävänä monenlaista Austeniin liittyvää: on Jane Austen Centre, kirjailijaan liittyvä kaupunkikävely ja järjestetäänpä kaupungissa jokavuosittainen Jane Austen -festivaalikin! (Siellä olisi kyllä siistiä joku vuosi käydä.)

Me jäljitimme kaupungista Austenin kotitalon. Yläpuolella olevassa kuvassa se näkyykin: numero neljä. Seinässä olevassa laatassa asia vielä todetaan, mutta koska talon nykyiset asukkaat olivat kotona, en viitsinyt ottaa kuvaa lähempää...


Ei ole vaikea uskoa, että Bath on heti Lontoon jälkeen Englannin suosituin matkailukohde. Niin hurmaavaksi se osoittautui, ja nousi brittilistallani top viitoseen. Tuonne haluaisin vielä joskus ihan ehdottomasti palata, vaikka sitten niille Jane Austen -festivaaleille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

piristä päivääni kommentilla! ♥ ✉