keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

north wales pt. 1: conwy

Ei varmaan tule suurena yllätyksenä, kun sanon, että r a k a s t a n Pohjois-Walesia. Jaksan jauhaa siitä (muiden) kyllästymiseen asti. Menetin sydämeni Walesille heti ensimmäisellä tutustumiskerralla. Walesissa vain on sitä jotain. Ehkä se on luonto - Suomen maisemista puuttuvat vuoret, hassunhauska kieli tai pikkukaupunkien ja kylien kiireetön elämänmeno, mutta North Wales saa aina huokailemaan ihastuksesta uudelleen ja uudelleen. Siellä tuntuu, kuin olisi hyvinkin kaukana Englannista ja erityisesti suurkaupunkien kiireestä. Niinpä suunnitellessani kesän viimeisiä reissuja, päätin, että Walesiin on vielä ihan ehdottomasti päästävä.


Ensimmäinen etappi kesäkuun reissulla oli rannikolla sijaitseva Conwy. Kaupungin upeassa vanhassa linnassa kerkesin jo viime kesän reissulla nopeasti käydä tutustumiskierroksella, mutta itse kaupunkiin en kovinkaan hyvin tutustua. Jo silloin ajattelin, että tänne haluan palata vielä oikein ajan kanssa. Nyt kun mukana ei ollut pieniä lapsia vaan oli vapaus tehdä mitä vain, ehdimme nähdä koko kaupungin.

Heti junasta ulos astuttuamme ja hetken kaupungin keskustassa pyörittyämme otimme suunnaksi Conwyn linnaan. Kyseistä Edward ensimmäisen rakentamasta linnoituksesta voi lukea enemmän tästä viime kesän reissupostauksesta. Linna oli näin kesän alkuun vielä varsin rauhallinen, meidän lisäksemme siellä kierteli vain kourallinen muita ihmisiä. Ja ne torneista avautuvat näkymät saivat taas vetämään henkeä oikein uudemman kerran. Välittäisipä kamera tunnelmat yhtä hyvin!


Linnalta lähdimme kiertämään kaupunkia ympäröivää muuria. Kaupungin keskustan hahmotti muurilta aika kivasti, ja maisemissa ei edelleenkään ollut valittamista. Conwyssa kaupungin muuri on myös yksi niistä Britannian harvoista muureista (verrattuna siihen, mikä määrä muureja eri kaupunkeihin on rakennettu), joka on säilynyt melkein kokonaan kävelykelpoisena. Conwyssa muuria on mahdollista kävellä yli kilometrin verran. Myös esimerkiksi Chesterissä ja Yorkissa kaupungin muurit ovat erittäin hyvin säilyneet.

Laskeuduimme muurilta rannalle, ja törmäsimme samalla yhteen Conwyn nähtävyyksistä: Britannian pienimpään taloon! Ilmeisesti siellä on joku ihan oikeasti asunut, aina vuoteen 1900 saakka, kunnes talo julistettiin asuinkelvottomaksi.


Muuten ilta menikin kaupungin kaduilla ja kujilla pyöriessä. Käveltiin myös sillan yli viereiseen Llandudno Junction -nimiseen kaupunkiin ja takaisin ostamaan illallista Tescosta. Conwy on aika pieni kaupunki, mutta täynnä suloisia pikkuputiikkeja, kahviloita ja ruokapaikkoja. Se, että kaupunki on varsin suosittu turistikohde, näkyy katukuvassa selkeästi. Mutta miten vapauttavaa olikaan olla kaukana kaikista Primarkeista, Topshopeista ja H&M:stä!

Yövyimme Conwyssa youth hostellissa, josta aamulla aikaisin suuntasimme Betws-y-Coediin aamulla tarkoituksena vähän patikoida ja nähdä vuoria. Hostelli oli aika luksus: siihen kuului oma kylpyhuone ja vajaalla viidellä punnalla sai syötyä kunnon englantilaisen aamiaisen. Siitä oli hyvä jatkaa matkaa seuraavaan kohteeseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

piristä päivääni kommentilla! ♥ ✉