perjantai 7. marraskuuta 2014

bonfire night

Keskiviikkona 5. marraskuuta vietetään Britanniassa bonfire night -nimistä tapahtumaa (tunnetaan myös nimillä "Guy Fawkes Night / Day" tai "5th of November). Illan tapahtumat sijoittuvat samaiseen päivään vuonna 1605, jolloin - yllätys, yllätys - Guy Fawkes -niminen mies pidätettiin murhayrityksestä aikeenaan räjäyttää Lontoon Parlamenttitalo ja murhata kuningas. (Yksin hän ei kuitenkaan toiminut, vaan murhayrityksen takana oli salaliitto.) Kuninkaan  pelastumista juhlittiin kokoilla ja ilotuksilla, ja näin sai bonfire night alkunsa. Myöhemmin traditioon tuli mukaan tapa polttaa Guy Fawkesia esittävä nukke kokossa.

Vaikka 5. marraskuuta on virallinen juhlapäivä, järjestetään juhlia Britanniassa jo muutamia päiviä ennen marraskuun viidettä. Meidän pikkualueellamme juhlallisuuksia vietettiin jo päivää ennen (tosin keskiviikkonakin ammuttiin naapurissa raketteja).

(Hui kauheeta millasta pikselimössöä tää Blogger oikein teki mun kuvista...)

Meidän kolmevuotias oli superinnoissaan, kun ei tarvinnut mennä aikaisin nukkumaan vaan päästiin kiertelemään karusellejä ja rihkamakojuja ja tietysti seuraamaan itse kokon sytytystä sekä mahtavia ilotulituksia. Pienempi taas ei tykännyt raketeista ja pamauksista yhtään, joten hostisä vei hänet aikaisemmin kotiin. Oli todella mukava ilta ja musta on kiva että meidänkin pikkukylässä on jaksettu panostaa tällaiseen. Erityisesti ilotulitukset olivat upeat ja kestivätkin kauemmin kuin sen perus viisi minuuttia.

Huomenna on tiedossa superjännää, sillä lähdetään hostäidin kanssa Lontooseen! Tiedossa on kello yhdeltä alkava kierros Warner Bros.in Harry Potter -studioilla ja illaksi mennään teatteriin katsomaan musikaalia. Siinä välissäkin varmaan ehtii jotain. Ollaan yötä Baker Streetillä ja sunnuntaina on vielä aikaa shoppailla tai nähdä jotain. Nyt pitäis vielä pakata, ja aamulla sitten matkaan... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

piristä päivääni kommentilla! ♥ ✉