keskiviikko 31. joulukuuta 2014

2014

Hyvää uudenvuodenaattoa! Itse kauhistuin, kuin pari päivää sitten tajusin, miten pitkällä tämä vuosi oikein onkaan, miten lähellä loppuaan. Huomenna alkaa tammikuu ja vuosiluku on 2014 sijaan 2015. En oo henkisesti oikein valmistautunut uuteen vuoteen. Vuodelle 2015 on luvassa sellaisia asioita, jotka on tähän saakka voinut lykätä kauemmas ajatuksella sitten ensi vuonna. Pelottavinpana se, että mun oikeasti pitää jossain vaiheessa jättää tämä ihana au pair -kupla. Kun vuosi vaihtuu, musta tuntuu, että aika alkaa nakertaa viimeisiä au pair -kuukausia ihan hurjaa vauhtia.

Vuosi 2014 on ollut aivan ihana, ja hirveästi tapahtumia siihen onkin mahtunut. Luulin, etten tällaista pientä vuosikertausta ehtisi enää vuoden viimeisenä päivänä raapustamaan, mutta kerkesinpäs kuitenkin koota lyhyesti vuoden tapahtumat kasaan (kuvakollaaseille ei tosin ollut aikaa, buu).


TAMMIKUU

Tammikuussa satoi vihdoin lunta pimeän ja sateisen joulukuun jälkeen. Vuosi vaihtui ihanassa Ryttylässä Haaste-leirillä ja myohemmin kävin hakemassa vuoden alkuun energiaa vielä Lempäälän Uusi alku -tapahtumasta. Au pair -paikan etsiminen oli loppusuoralla, ja tammikuun alkupuolella sainkin tietää saaneeni pestin nykyisestä hostperheestäni. Olin innoissani ja jännitti. Koulu oli aikalailla loppusuoralla, ja alettiin valmistautua kuunteluihin ja lukulomaan.


HELMIKUU

Koulu loppui, tenttejä ja muutamia psykologian kertaustunteja lukuunottamatta. Oli äikän tekstitaito (joka oli tosi inhottava) ja yo-kuuntelut. Yritin opiskella ahkerasti kirjoituksia varten, en tosin muista kuinka paljon loppupäässä opiskelin - varmaan vähemmän mitä oli tarkoitus, niinhän se aina menee. Helmikuussa oli toki myös yksi lukion kohokohdista, penkkarit! Hiihtolomaviikolla lähdettiin äidin kanssa yhdeksi yöksi Helsinkiin sekä tädin ja serkun lisävoimin hurmaavaa Michael Bubléta kuuntelemaan.


MAALISKUU

Ylioppilaskirjoitukset, tarvitseeko muuta sanoa. (Näin jälkeenpäin ajatellen jollain sadistisella tavalla tavallaan ehkä vähän jopa tykkäsin istua siellä kirjoitussalissa...) Postista tuli HBL ruotsin kirjoituksia varten preppaamaan. Tein yhteishaun ja hoidin Englantiin lähtöön liittyviä asioita. Sain isiltä ja äidiltä aikaiseksi yo-lahjaksi uuden kameran! Maaliskuussa satoi myös lunta, buu. Vain viisi päivää psykologian kirjoitusten jälkeen oli aika pakata kamat kasaan ja aloittaa seikkailu Brittein saarilla.


HUHTIKUU

Aloin kotiutumaan Britteihin ja tutustumaan hostperheeseeni. Kevät oli Englannissa jo pitkällä, ja monina aurinkoisina päivinä oli vallan kesäistä. Käytiin Norfolkin pohjoisrannikolla höyryjuna-ajelulla. Pääsiäisenä lomailtiin Walesin keskiosissa, ja rakastuin walesialaiseen maisemaan. Tapasin alueemme ainoan toisen au pairin, jonka kanssa yhteydenpito tosin kuihtui eikä vietetty paljoakaan aikaa yhdessä. Perheen yksivuotias sanoi ensimmäistä kertaa mun nimen, vaikka vähän kauemmin kestikin, että siitä tuli osa sanavarastoa. Suomesta kantautui ikäviä uutisia, kun mummi sairastui.


TOUKOKUU

Toukokuussa oli jo melkein kesä. Söin ekaa kertaa perinteistä englantilaista aamiaista, käytiin keijumarkkinoilla, etsin mekkoa ylioppilasjuhliin ja tein ensimmäisen reissuni Cambridgeen. Sain tietää päässeeni läpi yliopiston ensimmäisestä hakuvaiheesta ja tuskailin mennäkö pääsykokeisiin vai ei. Ylioppilaskirjoitusten tulokset tulivat - olin niihin ihan tyytyväinen, vaikkakin ikuisesti katkera äidinkielen tiputetusta arvosanasta... Toukokuuhun mahtui myös suurta surua, kun rakas mummini nukkui (ainakin minulle) yllättäen pois. Kuun lopussa lensin Suomeen valkolakkiani juhlimaan.


KESÄKUU

Kesäkuu alkoi Suomessa ylioppilasjuhlaisessa humussa, Suomen kesästä nauttien. Söin ihania Suomi-ruokia ja yritin lukea pääsykokeisiin. Käytiin ystäväni kanssa ottamassa toistemme yo-kuvat. Näin mahdollisimman paljon kavereita. Lopulta oli yliopiston pääsykokeet Oulussa, jonka kirjallisen osion munasin sen verran pahasti lukemattomuuteni takia, etteivät ovet yliopistoon auenneet - onneksi. Kuun puolessa välissä lensin takaisin Englantiin, jossa odotti lämmin vastaanotto. Kesäkuun lopussa vietin viikonlopun (ekaa kertaa sitten joulukuun 2011) Lontoossa, jossa tapasin lomailemaan lennähtäneen serkkuni.


HEINÄKUU

Heinäkuun kohokohta oli ehdottomasti New Wine, jota varten lensin Suomeen kuun alussa. Viiden päivän leiri upeassa seurassa oli monella tapaa yksi vuoden parhaimmista jutuista. Brittikotiin palattuani juhlin iltapuvussa hostvanhempieni työpaikan kesäkemuissa Alice in Wonderland -teemalla. Junamatkalla lentokentältä kotiin tapasin Peterboroughun matkalla olevan suomalaisen au pairin, jonka kanssa vaihdettiin numeroita.


ELOKUU

Elokuusta parhaiten mieleen jäi loma Pohjois-Walesissa. Vierailtiin upeissa keskiaikaisissa linnoissa, näin maailman kauneimpia maisemia ja pääsin jopa seisomaan Walesin korkeimman vuoren huipulla! Kuun lopulla oli pitkä viikonloppu, joten ajeltiin Buckinghamshireen, josta tein päiväreissut Oxfordiin ja Lontooseen hostien tavatessa ystäväperheitään. Syysfiilikset iskivät, vaikka kesäilmat vielä Englannissa jatkuivat.


SYYSKUU

Syyskuu oli elämäni lämpimin syyskuu, kesä vain tuntui jatkuvan. Käytiin veneilemässä. Saatiin muuttospekulaatioille vihdoin varmistus, sekä paikan että ajan suhteen. Tapasin ihanan Essin, jonka kanssa löydettiin Suffolkin kätketty helmi, hurmaava pikkukaupunki nimeltä Bury St Edmunds. Kuun lopulla koitti kauan odotettu kahden viikon aurinkoloma Espanjassa. Lisäksi mulla tuli täyteen kuusi kuukautta au paireilua!


LOKAKUU

Palattiin lokakuun alussa Espanjasta. Kävin vihdoin Peterboroughssa tapaamassa sitä suomalaista junassa tapaamaani au pairia, ja harmiteltiin, ettei ehditty viettää kovin paljon aikaa yhdessä, hän kun palasi jo kuun lopulla Suomeen. Halloweenin aikaan pidettiin teemaläksiäiset lasten kavereille, jota varten valvottiin monena iltana kakkujen parissa ja itse 31. päivänä koverrettiin kurpitsoita.


MARRASKUU

Synttärikuukausi! Kuun alussa juhlistettiin hostisää ja vähän myöhemmin minua. Oli bonfire night ja viikonloppu Lontoossa hostäidin kanssa: se tiesi Harry Potter -studioita ja Oopperan kummitus -musikaalia. Aloin täyttämään hakupapereita brittiyliopistoihin, hitaasti mutta varmasti. Great Yarmouthissa oli häät, joten pääsin tutustumaan tuohon ei-niin-viehättävään kaupunkiin ja babysittasin illan. Kuun lopussa jätettiin Norfolk taakse ja muutettiin, jee! Laitettiin uutta taloa ja ihmeteltiin uutta paikkaa.


JOULUKUU

Kotiuduttiin uuteen kotiin ja joulunodotus pamahti päälle. Hankittiin joulukuusi kuun ensimmäisenä viikonloppuna (oudot brittitavat, osa 485). Tapasin muita au pair -tyttöjä alueelta. Käytiin hostäidin kanssa Michael Bublén keikalla Birminghamissa. Fiilistelin itsenäisyyspäivää omassa kuplassani joulutorttuja leipoen ja torttuhilloa keitellen. Oli viimeisen Hobitin ensi-ilta, joulua edeltävä lauantai Lontoossa ja yliopistohakemuksen vääntämistä, jonka sainkin lopulta hyvissä ajoin valmiiksi ennen joulua ja laitoin menemään. Vietin elämäni ensimmäistä brittijoulua ihanissa tunnelmissa. Tapaninpäivän jälkeen sairastuin rajuun vatsatautiin ja lähdin vielä Pohjois-Walesiin sairastamaan. Se loma menikin sängyn pohjalla maatessa.


Sellainen vuosi siis! Tapahtuma- ja matkustusrikas se ainakin on ollut. Oon nähnyt lukuisia paikkoja täällä Britanniassa, nähnyt upeita historiallisia kaupunkeja, käynyt kolme (vai neljä?) kertaa Lontoossa sekä kolme kertaa Walesissa ja nähnyt vastapainona myös niitä ei-niin-viehättäviä paikkoja. Pääsinpä vielä Espanjaankin! Suomessakin on tultu käytyä sen jälkeen kun sieltä lähdin. Au pairiksi lähteminen oli mun lyhyen elämäni rohkeimpia ja parhaimpia päätöksiä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Ensi vuodelle toivon lisää matkustelua; Irlantia, Pariisia tai Prahaa, yliopistopaikkaa edes jostain päin palloa, uusia kokemuksia, terveenä pysymistä ja uskallusta elää täysillä. Vuosi vaihtuu täällä ihan kotitunnelmissa, ollaan kaikki vähän kipeitä. On haikeaa päästää irti ihanasta vuodesta täynnä muistoja ja iloisia tapahtumia, mutta olen toiveikas sen suhteen, että vuosi 2015 tuo tullessaan lisää ihania tuulia. Ainakin jonkinlaisia muutoksia on pakostakin luvassa.

Happy New Year 2015!
Blwyddyn Newydd Dda!

8 kommenttia

  1. Ihanaa uutta vuotta sulle ja toivottavasti sun vuosi 2015 tuo tullessaan mukavia asioita ja haaveiden täyttymisiä!! :)

    VastaaPoista
  2. Saako udella mihin yliopistoihin hait Englannissa? Ite lähetin kans hakemuksen sinne päin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki! En hakenut Englantiin ollenkaan, vaan Skotlantiin (koska ilmainen kandi) ja yliopistoina Edinburgh, Glasgow ja Stirling. :)

      Poista
  3. Hyvää ja siunattua uutta vuotta sinulle Pinja! :)

    VastaaPoista

piristä päivääni kommentilla! ♥ ✉